PHARMACOPOEIA 0330E’ye göre jelatinin jel kuvvetinin (Bloom Value) belirlenmesi
Determination of gel strength (Bloom Value) of gelatin according to Pharmocopeia 0330E
TANIM:
Kısmi asit hidrolizi ile elde edilen saflaştırılmış protein (tip A), kısmi alkali hidroliz (tip B) veya enzimatik hayvanlardan kolajenin hidrolizi (balık ve kümes hayvanları); farklı türlerin bir karışımı da olabilir.Hidroliz, jelleşen veya jelleşmeyen ürün derecelerine yol açar. Her iki ürün sınıfı da bu monografın kapsamındadır. Bu monografta açıklanan jelatin, aşağıdakiler için uygun değildir:
Parenteral kullanım veya diğer özel amaçlar için.
Jel gücü (Bloom değeri): Etiketli nominal değerin yüzde 80 ila 120’si.
Jel kuvveti, 12.7 mm çapındaki bir pistona uygulanan, yüzde 6.67 m/m konsantrasyona sahip bir jelde 4 mm derinliğinde bir çöküntü oluşturan ve 10 santigratta olgunlaşan kuvveti üretmek için gerekli gram cinsinden kütle olarak ifade edilir.
Cihaz: Tekstür analiz cihazı ile:
– keskin bir alt kenarı olan bir düz basınç yüzeyine sahip, çapı 12,7 ± 0,1 mm olan silindirik bir probe,
— iç çapı 59 ± 1 mm ve yüksekliği 85 mm olan özel bir kavanoz. Aparatı üreticinin kılavuzuna göre ayarlayın.
Ayarlar: 4 mm mesafe, test hızı 0,5 mm/sn.
Yöntem.
Testi iki tekrar halinde gerçekleştirin.
Her şişeye test edilecek maddeden 7,5 g koyun. 105 ml su R ekleyin, her şişenin üzerine bir saat camı yerleştirin ve 1-4 saat bekletin. 15 dakika boyunca 65 ± 2 °C’de bir su banyosunda ısıtın. Isıtırken, bir cam çubukla hafifçe karıştırın. Çözeltinin tek tip olduğundan ve şişenin iç duvarlarındaki herhangi bir yoğuşmuş suyun dahil edildiğinden emin olun. 15 dakika oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve şişeleri 10.0 ± 0.1 °C’de termostatik olarak kontrol edilen ve şişelerin üzerinde durduğu platformun tamamen yatay olmasını sağlayan bir cihazla donatılmış bir banyoya aktarın. Şişeleri lastik tıpa ile kapatın ve 17 ± 1 saat bekletin. Numune şişelerini banyodan çıkarın ve şişenin dışındaki suyu hızla silin. 2 şişeyi, cihazın numuneye mümkün olduğunca orta noktasında temas etmesi için aparatın platformunda art arda ortalayın ve ölçümü başlatın.
Sonucu 2 ölçümün ortalaması olarak bildirin.