Meyve Sertliği ve Raf Ömrü Ölçümlerinde Tekstür analizi

Kayısı, temel olarak meyvenin mekanik hasara ve mantar hastalıklarının gelişmesine karşı duyarlılığını olan ve hızlı bir yumuşama nedeniyle de kısa bir depolama ömrüne sahiptir.

Meyve sıkılığını değerlendirmek için mevcut yöntemler evrim ve yumuşama mekanizmaları hakkında sınırlı bilgi verir. Agroscope Research Center’dan bilim adamları kayısı doku analizi için çok parametreli bir yaklaşım araştırıyorlar. Meyve yumuşamasını daha iyi izlemek için yeni stratejiler geliştirmek amacıyla, dokusal özellikleri ölçen çok parametreli bir yaklaşım değerlendirildi ve sonuçları benzersiz bir parametreden elde edilen bir referans yöntemle karşılaştırıldı.

Piyasadaki optimal ticari kayısı kalitesini sağlamak ve hasattan önce ve sonra bu parametrenin gelişiminde rol oynayan mekanizmaları karakterize etmek için dokunun nicel ölçümü esastır. Kayısının dokusal özelliklerinin ve meyve olgunlaşmasıyla değişimlerinin daha iyi anlaşılması sayesinde tüketicilerin kalitesi iyileştirilebilir ve tüm tedarik zinciri boyunca kayıplar azaltılabilir.

Bir sıkıştırma testi kullanarak tüm meyve sıkılığını belirlemek için TA.XTplus Doku Analizörlerini kullandılar. TA.XTplus Texture Analyzer ile yapılan ölçümler, çeşit ve saklama koşullarının meyvenin farklı dokusal özellikleri üzerindeki etkisini daha kesin olarak tanımlayan çoklu test yaklaşımına izin verdi. Bu cihaz, parametrelerin hesaplanabileceği tüm eğrileri verir. Bu, farklı faktörlerin etkisinin değerlendirilmesinin tüm eğrilere veya yalnızca çıkarılan parametrelere dayanarak yapılabilmesi avantajına sahiptir. Bir AGROSTA100 cihazında her meyvenin küçük bir yüzeyinde yapılan ölçümlerin aksine, tüm meyvede sıkıştırma testleri yapılır. Bu test, meyvenin hasat sonrası kullanımı sırasında meydana gelen basınç kuvvetlerine karşı direnç gösterme kabiliyetini tahmin etmek için özellikle yararlı olan kayısıların viskoelastik özellikleri hakkında bilgi verir (örneğin nakliye sırasında).